четвъртък, 24 април 2014 г.

Видове интериорни врати



Съвременните производители на вътрешни врати като Борман постоянно модернизират производството си и разширяват продуктовата си гама не само с нови модели, но и с нови видове врати, за да отговорят на постоянно менящите се изисквания на клиентите. По тази причина разнообразието на пазара е огромно и търсенето е по-лесно, ако човек знае какво точно иска.
Интериорните врати на Борман България могат да се класифицират в зависимост от много различни фактори:
- Според външния вид на крилото те се разделят на плътни и остъклени, като остъклението може да бъде цялостно или частично, с всякаква форма и вид на стъклото.
- Според броя на крилата – съответно еднокрили (най-често използваните) и двукрили (имат вид не толкова на врата, колкото на портал, и са подходящи за големи помещения).
- Според начина на отваряне се различават врати с крило, плъзгащи врати,сгъваеми врати (най-разпространени са тип „хармоника” , но има и други, с по-малък брой точки на сгъване) и летящи врати (при тях пантите позволяват отваряне и в двете посоки). От своя страна по този признак вратите с крило се делят на леви и десни според посоката, в която се отваря крилото. Дали да се отваря навътре или навън се определя от начина на монтаж на вратата.
-Според изработката вътрешните врати Борман се разделят в две основни групи – такива от естествени материали (т.е. дървесина) и такива от технически материали – ПДЧ,MDF и др. При вратите от втората група се използват различни повърхностни покрития, някои от които също имат натурален произход (фурнир, кожа и др.). В самостоятелна група са отделени алуминиевите врати, които намират широко приложение като врати за баня и др. сервизни помещения.
-Според устойчивостта на външните покрития на интериорните врати се разделят в нисък  и висок клас на износване със съответната продължителност на експлоатация. Трябва да се вземе предвид, че вратите от нисък клас имат по-малка издръжливост, но при правилна поддръжка могат също да имат дълъг живот.
- Касите на интериорните врати също се различават – те могат да бъдат стандартни („щок”) или регулируеми, които разполагат с компенсаторни первази от двете страни на зида и могат да се използват за нестандартни строителни отвори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар